Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Terra In-cognita» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Terra In-cognita» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
30.11.2019

Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Ελλάς), οργανώνουν, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου (ώρες 10:30 και 11:30), δύο περιηγήσεις στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Terra In-cognita, που παρουσιάζεται από το καλοκαίρι στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Ιδρύματος με την AICA, και ειδικότερα με το Ελληνικό Τμήμα της, το οποίο φέτος συμπληρώνει εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του (1949).

Η Φαίη Τζανετουλάκου, Ιστορικός Τέχνης και Ειδική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Ελλάς, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες και θα αναλύσει τα σημεία τα οποία αποτελούν πυλώνες της Terra In-cognita: τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την περιφέρεια και τη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων.

Το παλαιό εργοστάσιο Τσαλαπάτα, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τους έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην περιοδική έκθεση και συνδέονται με την πόλη του Βόλου. Με αφορμή την πρώτη ύλη του εργοστασίου, το χώμα και τον πηλό, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν, με ρηξικέλευθο τρόπο, έννοιες όπως η αποκέντρωση, η εντοπιότητα αλλά και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο πλαισίωσε και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης κατά τον 20ό αιώνα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η συμμετοχή στις περιηγήσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλ.: 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr