«Θεόφιλος» - Θεατρική παράσταση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

«Θεόφιλος» - Θεατρική παράσταση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
14.7.2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Θεόφιλος», την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 (ώρα 21:00), στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα (Πάρκο Ζάχου), στον Βόλο.


Στην παράσταση ο θεατής παρακολουθεί τα βήματα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά-Χατζημιχαήλ από την εφηβεία μέχρι τον θάνατό του. Από το πρώτο του ταξίδι από τη Λέσβο στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του, την επιστροφή του στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας και την εγκατάστασή του στον Βόλο και στο Πήλιο, μέχρι την επιστροφή και τον θάνατό του στη Μυτιλήνη.


Το όνειρό του για τη «ζωγραφιά», ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός και η φτώχεια είναι η καθημερινότητά του. Η επιστροφή στη γενέτειρά του και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα. Εικόνες και παραστάσεις από την Επανάσταση και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα περνούν μπροστά από τον θεατή, που επικοινωνεί με τον σπουδαίο καλλιτέχνη μέσα από έργα και φιγούρες, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς  κ.ά., που όμως στον δικό του καμβά παίρνουν μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης
Σκηνικά-κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης
Ερμηνεία: Θοδωρής Προκοπίου
Διάρκεια: 55΄


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλαπάτα - Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr