Ημερίδα και έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα

Ημερίδα και έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.καιΣ. Τσαλαπάτα
4.5.2018

 
«Η οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967»
Ημερίδα και έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μαγνησίας οργανώνουν επιστημονική ημερίδα και έκθεση με τίτλο «Η οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967», την Παρασκευή 4 Μαΐου (ώρα 18:00), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Στόχος της δράσης είναι να μελετηθεί η ανάπτυξη του εν λόγω νομού την περίοδο της οικονομικής ανασυγκρότησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως επιχειρήθηκε μέσω ειδικών προγραμμάτων και της δράσης κρατικών φορέων που επιδίωκαν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Η Μαγνησία αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα για τη μελέτη της ανασυγκρότησης της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς προπολεμικά υπήρξε σημαντικός παραγωγικός τόπος στον γεωργικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα.

Eξετάζεται η προσπάθεια για ανασυγκρότηση του αγροτικού κόσμου μέσω της διανομής επισιτιστικής βοήθειας και της έγκρισης δανείων ανασυγκρότησης προς γεωργικούς συνεταιρισμούς και γεωργικές βιομηχανίες. Η ανασυγκρότηση της βιομηχανίας του νομού μελετάται μέσω δομών όπως η λειτουργία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου και η δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου από την επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας κρατική τράπεζα, αλλά και μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα μονάδων βασικών κλάδων της παραγωγής. Πιστωτικοί φορείς και ιδιώτες εργάστηκαν για να επουλωθούν οι «πληγές» που προκλήθηκαν στο τουριστικό απόθεμα της περιοχής τόσο εξαιτίας του πολέμου, όσο και των σεισμών που έπληξαν τον νομό τη μεταπολεμική περίοδο.

 

Η δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλει επίσης στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού, στον χώρο της Καμίνου Hoffman του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση τεκμηριώνει ιστορικά τους στόχους της με πηγές από το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Μαγνησίας, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»-Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Μύλων Λούλη και ιδιωτικές συλλογές.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τ: 24210 29844|  www.piop.gr
 piopnews