Συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
8.4.2016
16.4.2016Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζοντας την επιτυχημένη παράσταση «Το ρολόι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα, η παράσταση, που αναδείχθηκε από τον περσινό θεσμό της «Ανοιχτής Πλατφόρμας», στοχεύει να προσεγγίσει τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και να ανιχνεύσει τις συνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή. Επτά ηθοποιοί και ένας επί σκηνής μουσικός ζωντανεύουν τρεις από τις ανθρώπινες ιστορίες εγχώριου και ξένου φασισμού που περιγράφει ο Λουντέμης, άλλοτε σκύβοντας δημιουργικά στη μπρεχτική παράδοση και στο αφηγηματικό θέατρο, και άλλοτε υπηρετώντας με πάθος ένα αυθόρμητο σωματικό θέατρο, εκφραστικό και έντονα συγκινησιακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

  • Παρασκευή 8 Απριλίου (10:30): Παράσταση για σχολικές ομάδες Γυμνασίου-Λυκείου (κατόπιν συνεννοήσεως). Μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εισαγωγής στην τέχνη του θεάτρου.
  • Σάββατο 9 Απριλίου (20:30): Παράσταση για γενικό κοινό (απαραίτητη η κράτηση θέσεων).

 

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

  • Παρασκευή 15 Απριλίου (10:30): Παράσταση για σχολικές ομάδες Γυμνασίου-Λυκείου (κατόπιν συνεννοήσεως). Μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εισαγωγής στην τέχνη του θεάτρου.
  • Σάββατο 16 Απριλίου  (20:30): Παράσταση για γενικό κοινό (απαραίτητη η κράτηση θέσεων).

 

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής - Sui Generis
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Μουσική: Κώστας Γάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική και ηχητικά περιβάλλοντα: Στέφανος Τορτόπογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δώρα Βεστάρχη
Μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου 

Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Έκτορας Λιάτσος, Κυριακή Μακέδου, Βίκτωρας Πέτσας 

Η συνεργασία μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα συνεχιστεί με την οργάνωση θερινών εργαστηρίων σε επιλεγμένα μουσεία του ΠΙΟΠ, με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην ελληνική περιφέρεια.