Σινεμά με... άρωμα Γαλλίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σινεμά με... άρωμα Γαλλίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
20.1.2017
21.1.2017

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προβάλλει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας μη εμπορικής διανομής ταινιών σε όλον τον κόσμο «if Cinéma», κλασικά αριστουργήματα του γαλλικού σινεμά που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (ώρα 20:30), στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου (ώρα 17:30) στο  Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι το αντιπολεμικό αριστούργημα «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (La Grande Illusion, 1937-114’) του Ζαν Ρενουάρ. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στις αληθινές εμπειρίες ενός στρατηγού που γνώρισε ο Ρενουάρ στη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα αξι­ωματικών διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που κρατούνται αιχμάλωτοι αποφασίζουν να κάνουν τα πάντα για να αποδράσουν, και αρχίζουν να σκάβουν ένα τούνελ. Τα έχουν σχεδόν καταφέρει, όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται να μεταφερ­θούν σε άλλο στρατόπεδο.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα με μια πολυφωνία χαρακτήρων και πολλαπλά μηνύματα για τις πανανθρώπινες αξίες.

 

Σκηνοθεσία: Jean Renoir | Σενάριο: Charles Spaak, Jean Renoir | Φωτογραφία : Christian Matras | Mοντάζ: Marguerite Renoir Hθοποιοί: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich Von Stroheim, Dita Parlo, Marcel Dalio/ (Ασπρόμαυρη με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα

Τ.: 27950 31630| www.piop.gr

 

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος

Τ: 22710 72212| www.piop.gr