«Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση» στο ΠΙΟΠ

«Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση» στο ΠΙΟΠ
27.3.2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3), οργανώνει εκδήλωση με θέμα Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση, την Τρίτη 27 Μαρτίου (ώρα 18:30), στην έδρα του στην Πλάκα.

Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν τη σχέση της αθηναϊκής επιθεώρησης με την πόλη και τη ζωή της.  Οι θεατρικοί συγγραφείς εντάσσουν στα κείμενά τους χαρακτηριστικά τοπόσημα της Αθήνας: γειτονιές, πλατείες και κεντρικούς δρόμους, εμβληματικά αρχιτεκτονικά σύνολα και κτήρια, σκιαγραφώντας όψεις και προβλήματα της καθημερινής ζωής και αναδεικνύοντας τις αμφίδρομες διαδρομές ανάμεσα στη σκηνή και στο αστικό τοπίο.

hip-dirl
Μακέτα σκηνικού του Γιώργου Ανεμογιάννη για την παράσταση του έργου «Χίππιδες και Ντιρλαντάδες», των Γιώργου Λαζαρίδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου, Θέατρο Καλουτά, 1970.
© Μουσείο Καζαντζάκη-Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη.

Οι εισηγήσεις θα εστιάσουν, αντίστοιχα, στην αρχιτεκτονική, στη σκηνογραφία και στα επιθεωρησιακά κείμενα. Ειδικότερα, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, θα αναπτύξει το θέμα «Η Αθήνα του 19ου αιώνα ως θεατρική σκηνή». Εν συνεχεία, η Ελένη Δουνδουλάκη, δρ θεατρολογίας ΕΚΠΑ και σκηνογράφος, θα προσεγγίσει το θέμα «Η Αθήνα επί σκηνής: η πόλη στη σκηνογραφία της επιθεώρησης». Ο κύκλος των εισηγήσεων θα κλείσει με την ομιλία «Κλεινόν άστυ και επιθεωρησιακά αστεία: μια αμφίδρομη σχέση», της Κωνστάντζας Γεωργακάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς θα αναγνώσουν το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και θα αποδώσουν αποσπάσματα από επιθεωρησιακά κείμενα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Γωγώ Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3256930 & 2103256943, καθημερινά 12:00-17:00.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr
 piopnews