Ειδική προβολή της ταινίας «Καραβάν Σαράι» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη

Ειδική προβολή της ταινίας «Καραβάν Σαράι» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη
13.2.2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την περιοδική έκθεση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», πραγματοποιεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (ώρα 18:30) ειδική προβολή της βραβευμένης ταινίας του Τάσου Ψαρρά «Καραβάν Σαράι» (1986, 115’), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Η προβολή απευθύνεται αποκλειστικά σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, ενώ αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.


Η ταινία «Καραβάν Σαράι» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λάζαρου Παυλίδη. Ο Μαργαρίτης, ένας 45χρονος γέρος χωρικός αναγκάζεται να κατέβει στη Θεσσαλονίκη με τα δυο του παιδιά, τον Αντώνη και την Ειρήνη, λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Είναι η εποχή που οι αρχές έχουν αρχίσει να εκκενώνουν τα χωριά στις συνοριακές περιοχές της βόρειας Ελλάδας για να διευκολύνουν τις κινήσεις του στρατού. Μαζί με πολλούς άλλους χωρικούς εγκαθίστανται σε ένα από τα κτήρια της πόλης που επιτάχθηκαν για τους ανθρώπους αυτούς, το Καραβάν Σεράι. Η ταινία ακολουθεί την πορεία του Μαργαρίτη και της οικογένειάς του από το χωριό ως την πόλη μέχρι το τέλος του πολέμου.


Σενάριο-Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς /Τάσος Ψαρράς-Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταύρος Χασάπης

Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος

Μουσική: Γιώργος Τσαγγάρης

Ήχος: Αργύρης Λαζαρίδης

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη


Ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Μίρκα Καλατζοπούλου, Λάζαρος Ανδρέου, Μελίνα Μποτέλλη, Αλέξανδρος Ρεβίδης, Δήμητρα Χατούπη, Τάσος Παλαϊτζίδης, Ζαφείρης Κατραμαδάς, Βασίλης Κολοβός, Κώστας Ίτσιος.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ/ΒΡΑΒΕΙΑ

Καλύτερων Σκηνικών, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ερμηνείας β΄ Γυναικείου Ρόλου: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1986

Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1986, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Washington DC 1987, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Sydney 1987, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Chicago 1987, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ινδίας 1987.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ναντίνα Κυριαζή στο τηλ. 2310385662 ή μέσω email στο KyriaziK@piraeusbank.gr.


Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Κατούνη 12-14, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310385662 | www.piop.gr