Γιορτάστε μαζί μας τα έβδομα γενέθλια του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Γιορτάστε μαζί μας τα έβδομα γενέθλια του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα
15.3.2014
29.3.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για να γιορτάσει την επέτειο των επτά χρόνων επιτυχημένης λειτουργίας και προσφοράς του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στην πόλη του Βόλου.

Ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά καθιστούν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα χώρο καθημερινής συνάντησης και δημιουργικής ενασχόλησης για όλους.

  • Το Σάββατο 15 Μαρτίου (ώρα 18.00), ο Δρ Γιάννης Αντωνίου, διδάσκων στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συνέβαλε στην επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση για τη δημιουργία του Μουσείου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «Το Μουσείο και η ιστορία της Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα». Με αφορμή τα «γενέθλια» του Μουσείου γνωστοποιείται  ότι αποκτήθηκαν τα πορτρέτα δύο μελών της οικογένειας Τσαλαπάτα, του Νικολέτου, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής του εργοστασίου, και της συζύγου του, Αικατερίνης.
  • Την Πέμπτη 20 Μαρτίου (από τις 13.00 έως τις 15:00), θα επαναληφθεί το εργαστήρι εκμάθησης πλεξίματος για μικρούς και μεγάλους.

  • Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23  Μαρτίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων «Διάλογοι Φωτογραφίας και Κινηματογράφου» που γίνονται ήδη στα μουσεία του δικτύου του ΠΙΟΠ, θα πραγματοποιηθεί, από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, το τρίτο σεμινάριο το οποίο διαρκεί συνολικά δώδεκα ώρες με θέμα την «Οικογένεια», και θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου (Σάββατο: 14:00 - 20:00, Κυριακή 10:00 - 13:00 & 14:00 - 17:00). Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ταινία «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου» (1938 – 121’) του Φρανκ Κάπρα, το Σάββατο 22 Μαρτίου (20:30) που έχει τιμηθεί με τα Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας.

  • Την Παρασκευή 28 Μαρτίου (ώρα 16:00), θα εγκαινιαστεί η έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΑΣΚΤ με το ΠΙΟΠ. Τον συντονισμό και την εποπτεία της ομάδας των φοιτητών είχαν οι καθηγητές της Σχολής, Τιτίκα Σάλλα, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μανουσάκης και Βασίλης Βλασταράς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου.

  • Το Σάββατο 29 Μαρτίου (ώρα 19:30), το Μουσείο γίνεται θεατρική σκηνή για τις ανάγκες της παράστασης «Διαδρομές». Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή υποδύεται την Μέλπω Αξιώτη, τη συγγραφέα της Γενιάς του ’30 με τον πολυκύμαντο βίο και τη μοντέρνα γραφή. Η παράσταση παρουσιάζει τη ζωή της Μέλπως Αξιώτη και, ταυτοχρόνως, συστήνει το έργο της. Η ίδια η Σοφία Σεϊρλή έχει γράψει το κείμενο του θεατρικού μονολόγου, η Μαρία Αλβανού έχει επιμεληθεί τη μουσική της παράστασης ενώ το βίντεο που προβάλλεται φέρει την «υπογραφή» του Χρήστου Δήμα.

  • Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου, το Σάββατο 29 Μαρτίου (από τις 11:00 έως τις 12:30), θα λειτουργήσει παιδικό εργαστήρι κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη. Ο Δήμος Βουγιούκας, μαθητής του μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου, θα βρίσκεται εκεί για να μυήσει παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου Σκιών, να τους αποκαλύψει μυστικά της τέχνης του, να δημιουργήσει μαζί τους όχι μόνο φιγούρες αλλά και τη δική τους ιστορία - παράσταση με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη. Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας θα παρουσιαστεί στο Μουσείο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου (ώρα 19:00). Το εργαστήρι θα επαναληφθεί στις 12 και 26 Απριλίου καθώς, επίσης, στις 10 και 17 Μαΐου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός από Τρίτη, 10:00-17:00), ή με την κ. Αλεξάνδρα Τράντα στο τηλέφωνο 210 3256927 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-17:00).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα
Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη,
38334, Βόλος
Τηλ: 24210 29844