Γνωρίστε το έθιμο της κυρά - Σαρακοστής στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Γνωρίστε το έθιμο της κυρά - Σαρακοστής  στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα
8.3.2014

Στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων που πραγματοποιούνται στα μουσεία του Δικτύου του ΠολιτιστικούΙδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Σάββατο 8 Μαρτίου, από τις 10:30 έως τις 12:30, γνωρίζουμεκαι φτιάχνουμε την κυρά -Σαρακοστή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Η κυρά - Σαρακοστή είναι ένα ιδιότυπο…ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Απεικονίζεται ως γυναίκα, με σταυρωμένα χέρια επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα γιατί νηστεύει, και με επτά πόδια, που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο κι άλλοτε στο ψωμί της Ανάστασης. Και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός !

Κατά τη διάρκεια της δράσης, που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και, ακολουθώντας τη συνταγή που τους δίνεται, πλάθουν την κυρά - Σαρακοστή και την παίρνουν μαζί τους.

Η συμμετοχή όλων είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός από Τρίτη, 10:00-17:00), ή με την κ. Αλεξάνδρα Τράντα στο τηλέφωνο 210 3256927 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-17:00).