«Αλφόνς: Ένας μικρός θεός στη Μαγνησία» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

«Αλφόνς: Ένας μικρός θεός στη Μαγνησία» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα
7.12.2015

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, προβάλλει κάθε μήνα ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία». Όπως είναι ήδη γνωστό, κάθε ταινία συνδέεται, είτε με τη θεματική εκάστου μουσείου του Δικτύου ΠΙΟΠ στο οποίο και προβάλλεται είτε με την τοπική ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Έτσι, λοιπόν, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός θεός στη Μαγνησία» (2012, 53’) του βραβευμένου σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά εκπομπών «Παρασκήνιο».

Στην εκδήλωση θα παρίσταται και ο Βολιώτης συγγραφέας και συμμετέχων στο ντοκιμαντέρ Κώστας Ακρίβος, ο οποίος κατέγραψε λογοτεχνικά την πορεία του Αλφόνς στο βιβλίο «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς».

 

  • Λίγα λόγια για τo ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός θεός στη Μαγνησία»

Ο Αλφόνς Χοχάουζερ αποτελεί μία μυστηριώδη και εμβληματική φυσιογνωμία της  Μαγνησίας. Αυστριακός, ο οποίος γεννήθηκε το 1906 από εύπορο πατέρα, πολύ νωρίς γύρισε την πλάτη στις ανέσεις που του παρείχε η οικογένειά του και δίχως να τελειώσει το σχολείο σε ηλικία μόλις 14 ετών ξεκίνησε την περιπλάνησή του στη Μεσόγειο. Το 1926 κατέληξε στο Πήλιο, το οποίο ερωτεύτηκε και κάπου εκεί ξεκινά μια πορεία που προσέλαβε διαστάσεις ζωντανού μύθου. Η ζωή του έκτοτε μοιάζει έτοιμο σενάριο ταινίας με ποικίλες δραστηριότητες, ανδραγαθήματα και θαρραλέες στιγμές. Ο φακός του «Παρασκηνίου» επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήµατά του και να σκιαγραφήσει εκ νέου το προφίλ του Αλφόνς.

 

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844