Γνωρίστε το έθιμο της κυρά - Σαρακοστής στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποίας

Γνωρίστε το έθιμο της κυρά - Σαρακοστής στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποίας
28.3.2015

Γνωρίστε το έθιμο της κυρά - Σαρακοστής
στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σας προσκαλεί να γνωρίσετε το έθιμο της Κυρά-Σαρακοστής, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, το Σάββατο 28 Μαρτίου (10:30 - 12:00).

Η κυρά - Σαρακοστή είναι ένα ιδιότυπο…ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Έχει σχήμα γυναίκας, με σταυρωμένα χέρια επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα γιατί νηστεύει, και με επτά πόδια, που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο κι άλλοτε στο ψωμί της Ανάστασης. Και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και, ακολουθώντας τη συνταγή που τους δίνεται, πλάθουν την κυρά - Σαρακοστή και την παίρνουν μαζί τους για ψήσιμο! 

Η είσοδος στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλ.: 24210 29844 (καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Τρίτης).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, Βόλος
Τηλ.: 24210 - 29844