Το ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της ψυχής» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Το ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της ψυχής» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα
18.4.2016

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο του αφιερώματος «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ», προβάλλει, κάθε μήνα σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του, ντοκιμαντέρ Ελλήνων σκηνοθετών. Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί, συνδέονται είτε με πτυχές της τοπικής ιστορίας της εκάστοτε περιοχής, είτε με την ανάδειξη πολιτιστικών τοπίων. Τη Δευτέρα 18 Απριλίου (19:00), το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της ψυχής»  (2010-42’) των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο από τη γέννησή του στον Βόλο έως το θάνατό του στη Ρώμη. Ο πατέρας του καλλιτέχνη Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικός των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» ήταν βασικός συντελεστής στην κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα από το ντοκιμαντέρ φωτίζονται άγνωστες πτυχές που αφορούν στον Βόλο και τη γύρω περιοχή που ενέπνευσαν τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί μιλούν για την προσωπικότητα και το έργο του.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο (Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου), το Πήλιο, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τη Ρώμη.

Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες Γιώργος Λάγδαρης και Κώστας Ανέστης ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα
Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844