Προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
10.7.2021
12.7.2021


Προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (18/6-28/7), προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από το Σάββατο 10 έως τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιόλογα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής που έχουν «ταξιδέψει» σε διεθνή φεστιβάλ και ξεχώρισαν για τη θεματολογία, την πρωτοτυπία και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

  • Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Σάββατο 10/7

21:00
Στη σιωπή του βυθού


Σκηνοθεσία: Φίλιππος Βαρδάκας |93’| Ελλάδα, 2019
14.09.1943: Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Η αφήγηση μέσα από το βιβλίο του υπάρχου Ηλία Τσουκαλά που διεσώθη κολυμπώντας 9 ώρες μέχρι τις ακτές του νησιού, απόρρητα έγγραφα, καθώς και ημερολόγια των μελών του πληρώματος, ξετυλίγουν τις ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο.
TRAILER: https://vimeo.com/385021656

Κυριακή 11/7

21:00
Ημερολόγια Αποστολής Νικόλας Παπαχρυσοστόμου


Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη, Δημήτρης Μαυροφοράκης |27’| Ελλάδα, 2019
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και συμμετέχει σε αποστολές της οργάνωσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως αυτές καταγράφονται από τον ίδιο στα «Ημερολόγια Αποστολής» που συνηθίζει να κρατάει, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν στην ανθρωπιστική δράση.

21:00
Ο Ήρωας των προβάτων / Sheep Hero

Σκηνοθεσία: Ton Van Zantvoort |81’| Ολλανδία, 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Ολλανδικά / Με ελληνικούς υπότιτλους
Ο βοσκός Στιτζ έχει μια ιδεαλιστική οπτική για τον κόσμο, κάτι που αντιτίθεται στην σκληρή πραγματικότητα ενός σύγχρονου επαγγελματία. Σε αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ καταγράφεται ο βοσκός και η οικογένειά του που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της δουλειάς τους ζωντανή. Θα τα καταφέρει ή θα πρέπει να ακολουθήσει το κοπάδι;
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=-mqJyyZusr0

Δευτέρα 12/7

21:00
Η ανάκτηση του χαμένου


Σκηνοθεσία: Ιωάννης Ασβεστάς |33’| Ελλάδα, 2021
Το ντοκιμαντέρ προβάλλει τη μαγεία των αρχαιολογικών ανασκαφών που αρχίζουν στο χώμα, συνεχίζονται στα εργαστήρια συντήρησης και συμπληρώνονται στην ταυτοποίηση των ευρημάτων στις μουσειακές αποθήκες. Σε καθένα από αυτά τα  στάδια καταγράφεται ο μόχθος και η αγωνία για τη διάσωσή τους, η χαρά της ανακάλυψης και η γοητεία της μοναδικής στιγμής που ένα αντικείμενο κρυμμένο για αιώνες παραδίδεται στο άγγιγμα των δικών μας χεριών.

21:35
Αγελάδες στη σκεπή / Cows on the Roof


Σκηνοθεσία: Aldo Gugolz |82’| Ελβετία, 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Σουηδικά-Γερμανικά-Ιταλικά / Με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Φαμπιάνο κληρονομεί τη μικρή αγροτική επιχείρηση του πατέρα του σε μία απομονωμένη κοιλάδα της Νότιας Ελβετίας. Έχει στην κατοχή του πενήντα κατσίκες και οχτώ αγελάδες και παράγει το ιδιαίτερο αλπικό τυρί που πρωτoέφτιαξαν οι γονείς τη δεκαετία του 1980. Τίποτα όμως δεν πάει όπως πρέπει, καθώς το κατσικίσιο τυρί δεν είναι πια μία προσοδοφόρα επιχείρηση.
TRAILER: https://vimeo.com/465120222

  • Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Σάββατο 10/7

21:00
CHADDR – Ενας ποταμός ανάμεσά μας / CHADDR - A River Between Us


Σκηνοθεσία: Minsu Park |90’| Γερμανία, 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Θιβετιανά / Με ελληνικούς υπότιτλους
Το ντοκιμαντέρ αφορά την δεκαεπτάχρονη Stanzin και την πόλη όπου γεννήθηκε, στην καρδιά των Ιμαλαΐων στο Κασμίρ. Η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά έπρεπε κάθε χρόνο να διανύουν επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό για να πάνε από το χωριό τους στο σχολείο. Οι καιροί αλλάζουν και τα επικίνδυνα μονοπάτια στο βουνό θα μετατραπούν σε αυτοκινητόδρομο.
TRAILER: https://vimeo.com/403331434

Κυριακή 11/7

21:00
Οι Υφάντρες


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος |54’| Ελλάδα, 2020

Το 1963, η σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση ΙΜ ιδρύει στη Βλάστη, ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για 25 χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες του χωριού, αλλά κι έναν προικισμένο τόπο, που δοκιμάστηκε σκληρά από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Το χρονικό των Υφάντρων προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.


22:00
Κεχαγιάς - Ο Άνθρωπος της ΓηςΣκηνοθεσία: Γιώργος Κωμάκης |62’| Ελλάδα, 2021
Πρόκειται για ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Λήμνο. Ο γεωκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς-κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε-αποτέλεσε μια πολυσήμαντη έννοια, ως επί το πλείστον παρεξηγημένη. Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και την εμπειρία τους, έρχεται να καλύψει το κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας. Μνήμες, λήθες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού.

TRAILER: https://vimeo.com/465727490

Δευτέρα 12/7

21:00
Εύθραυστη ομορφιά / Vulnerable Beauty


Σκηνοθεσία: Manuele Mandolesi |75’| Ιταλία, 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά / Με ελληνικούς υπότιτλους

Η ταινία παρουσιάζει το πώς μια οικογένεια αγροτών, η Μικέλα, ο Στέφανο και τα δυο παιδιά τους ο Ντιέγκο και η Έμμα, ξεπερνούν το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το καταφέρνουν χάρη στους γερούς δεσμούς της οικογένειας αλλά και το δέσιμο που νιώθουν με τη γη τους και τα ζώα τους. Κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς τους βλέπουμε να ξεπερνούν πολλές δυσκολίες και να παλεύουν να ξαναφτιάξουν τον στάβλο και ένα ξύλινο σπίτι στο αγαπημένο τους βουνό.

TRAILER: https://vimeo.com/363761140Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο τηλέφωνο 27470 22296, και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας        Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
200 16, Στυμφαλία Κορινθίας                        Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27470 22296                                               Τ: 27950 31630