Το Διεθνές Φεστιβάλ «Arcadian Screenings» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Arcadian Screenings» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
21.2.2019
25.2.2019

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Arcadian Screenings»
στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Arcadian Screenings, προβάλλει, επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης στις 21, 22 και 25 Φεβρουαρίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου (ώρες 10:00-13:00), θα πραγματοποιηθούν  προβολές για σχολικές ομάδες, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης των ενδιαφερομένων σχολείων με το Μουσείο για τα ντοκιμαντέρ που θα επιλέξουν.

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00)  οι προβολές απευθύνονται στο ευρύ κοινό. 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη, 21/02 (ώρες 10:00-13:00)

Ταινίες κινουμένων σχεδίων για τάξεις Δημοτικού

  1. Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι (Ελλάδα, 28’)

Του Ευγένιου Τριβιζά. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ράππας
Ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ε.Τριβιζά. Ο τρωκτικούλης, ο ποντικούλης, ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι.

    2. Ένα δέντρο μια φορά (Ελλάδα, 30’)

Του Ευγένιου Τριβιζά. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ράππας
Ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ε.Τριβιζά. Κάθε παραμονή Χριστουγέννων, γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι παράξενο συμβαίνει σ' έναν απόμερο δρόμο μιας πολύβουης πολιτείας, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: ένα σμάρι πυγολαμπίδες τριγυρνούν επίμονα, τρεμοσβήνοντας, λες και κάτι αναζητούν.

Ταινία-ντοκιμαντέρ για Γυμνάσιο-Λύκειο
Γεννήθηκε νωρίς (Ελλάδα, 49’)
Σκηνοθεσία: Αγγελική Νεκίδου – Πάρχα
Άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου ενός σπουδαίου Αρκά πολιτικού και δύο φορές πρωθυπουργού, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Μέσα από σπάνια ντοκουμέντα αλλά και το προσωπικό του Αρχείο που βρίσκεται στο Μουσείο Λεβιδίου, ανασυντίθεται, όχι μόνον η προσωπικότητά του, αλλά και μία ολόκληρη εποχή.

Παρασκευή, 22/01 (ώρες 10:00-13:00)

Ταινίες-ντοκιμαντέρ για Γυμνάσιο-Λύκειο

  1. Avanti maestro (Ελλάδα, 45’)

Σκηνοθεσία: Μάτα Κοτσιώνη, Σωτήρης Κωστούρος
Μια ταινία-ντοκιμαντέρ για τη Φιλαρμονική του Δήμου της Τρίπολης.

    2. Azandi (27’)

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νομικός
Ο Αλί είναι ένας Ιρανός μουσικός που στα 20 του χρόνια αποφάσισε να αποδράσει από ένα αυταρχικό καθεστώς καταπίεσης και θεοκρατίας. Με μοναδικό σύντροφο μια κιθάρα και το πάθος του για τη μουσική, ξεκίνησε μια διαδρομή σε αναζήτηση νέας ταυτότητας και μιας ζωής δίχως περιορισμούς, λογοκρισία και φόβο. Η πορεία, δύσκολη και μοναχική, τον έφερε στην Ελλάδα όπου φανέρωσε το πάθος του για την ελευθερία. 

    3. Forever runner (Κίνα-Γαλλία, 52’) 

Σκηνοθεσία: Jang Dajung
Η Chiu είναι 32 ετών όταν ξεκινά να τρέχει σε αθλητική ομάδα. Σύντομα θα αναγνωριστεί το ταλέντο της στις μεγάλες αποστάσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια, γίνεται η πιο διάσημη πρωταθλήτρια μαραθωνίου στη Ταϊβάν. Το 2008, συμμετέχει σε υπερμαραθώνιο 1,100 χλμ που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία και τερματίζει δεύτερη. Όμως την ίδια στιγμή μια βακτηριακή μόλυνση αναπτύσσεται στο πόδι της και για να σώσει τη ζωή της αναγκάζεται να το ακρωτηριάσει. Φτάνοντας πίσω στη Ταϊβάν, με αξιοσημείωτο κουράγιο ξεκινά σιγά σιγά να χτίζει μια νέα ζωή. Το πάθος για τον αθλητισμό δεν την έχει εγκαταλείψει. Αποκτά ένα ειδικά φτιαγμένο τρίκυκλο, με το οποίο προπονείται. Μετά από 4 χρόνια αποφασίζει να επιστρέψει στη Γαλλία. Επανασυνδέεται με την υπερμαραθώνια κοινότητα και επουλώνει τη βαθιά πληγή της. Αυτή τη φορά, όταν επιστρέφει στην πατρίδα της, αποφασίζει να συμμετέχει ξανά σε διάφορους μαραθώνιους, αυτή τη φορά στο τρίκυκλο της.

Δευτέρα, 25/01 (ώρα 18:00)
Ταινία-ντοκιμαντέρ για ευρύ κοινό
Μοσχοφίλερο (Ελλάδα, 45’)
Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος και Γ. Μητρόπουλος
Ταινία αφιερωμένη στο κρασί της Μαντινείας με γυρίσματα στα οινοποιεία της Αρκαδίας και στο κτήμα Τσέλεπος

Ταινία μυθοπλασίας για ευρύ κοινό
Βαλκανιζατέρ (Ελλάδα, 97’)
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας
Ταινία δρόμου που παρακολουθεί την κωμικοτραγική περιπέτεια δύο φίλων και συνεταίρων που στην προσπάθειά τους να «πιάσουν την καλή» διασχίζουν τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Οι οι περιπέτειές τους για την αντιμετώπιση προσώπων και καταστάσεων που συναντούν, θα εντείνει συνεχώς τη διαμάχη των δύο φίλων που διαφωνούν σχεδόν στα πάντα. Το ταξίδι τους αυτό θα είναι η γνωριμία τους με δυο εντελώς διαφορετικές κοινωνίες. Παράλληλα όμως, μέσα από τις διαμάχες και τις συμφιλιώσεις τους, θα αποδειχθεί και μια βαθύτερη γνωριμία με τους ίδιους τους εαυτούς τους. Η κωμική περιπέτεια δύο «σαραντάρηδων εφήβων» προς την ενηλικίωση… 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο τηλ: 27950 31630  (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007 Δημητσάνα
Τ.: 27950 31630  | www.piop.gr
 
Piopnews