Δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ»

Δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ»
8.1.2022
9.1.2022Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» (10/01/2022 ) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) διοργανώνουν ξεναγήσεις και σχετικές ομιλίες στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Αναλυτικά:

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 (ώρες 11:30-15:00)

Ο επιμελητής του ΕΙΜ Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν θα βρίσκεται στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης για να ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση, να απαντήσει σε απορίες και να μοιραστεί ιστορίες για τους τοπικούς πρωταγωνιστές του Αγώνα και τα σχετικά εκτιθέμενα κειμήλια.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου (ώρα 18:00-19:00)

Ομιλίες από τους επιμελητές της έκθεσης στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.

  • Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, Επιμελητής ΕΙΜ-«Κοινωνία και αξίες του '21 μέσα από τα όπλα των επαναστατών»
  • Αναστασία Ρ. Κούλη, Επιμελήτρια ΕΙΜ-«Απεικονίσεις του προεπαναστατικού Ελληνισμού: η πολύτιμη μαρτυρία του Γεράσιμου Πιτζαμάνου (1787-1825)»

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις ενότητες της έκθεσης φωτίζονται πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, η Δημητσάνα με τις σχολές της και τις βιβλιοθήκες της, καθώς και οι ιεράρχες που φοίτησαν εδώ πριν βρεθούν να ηγούνται πνευματικά του Ελληνισμού. Επίσης, αναδεικνύονται η παραγωγή της μπαρούτης και η στρατηγική αξία της στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα πολεμικά γεγονότα γύρω από τον πρώτο μεγάλο στόχο της Επανάστασης, την κατάληψη και τον έλεγχο της Τριπολιτσάς. Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις δεν επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης.
Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00) ή στο email ymy@piraeusbank.gr.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630 | www.piop.gr