«Εικονο-γράφοντας» Περιοδική έκθεση-εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

«Εικονο-γράφοντας» Περιοδική έκθεση-εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
15.3.2023
30.6.2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, την περιοδική έκθεση-εγκατάσταση «Εικονο-γράφοντας», του φωτογράφου Θεόδωρου Παπαγεωργίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα. Διερευνώντας σύγχρονες εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε εικόνα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (text-to-image ΑΙ), στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει το κοινό να αντιληφθεί αλλά και να προβληματιστεί γύρω από το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία στο πεδίο της δημιουργίας εικόνας.


Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η τέχνη της φωτογραφίας, η ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο συγκεκριμένο πεδίο, παρέχοντας νέες δυνατότητες και καθιερώνοντας σταδιακά τη δημιουργία εικόνας ως κοινή καθημερινή πρακτική για το ευρύ κοινό. Σήμερα, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά δυνατή την εύκολη και γρήγορη παραγωγή «συνθετικών» εικόνων, μέσω αλγοριθμικών μοντέλων, διαμορφώνοντας νέο περιβάλλον δημιουργικών δυνατοτήτων αλλά και προκλήσεων.

Αντλώντας έμπνευση από αναπαραστάσεις του αρκαδικού τοπίου, από τις τεχνοτροπίες κλασικών και σύγχρονων καλλιτεχνών αλλά και από τον κόσμο της φαντασίας και του συναισθήματος, ο Θ. Παπαγεωργίου δημιουργεί εικόνες ποικίλης θεματολογίας και διαφορετικών εικαστικών τεχνικών. Μέσω έργων, εποπτικού υλικού και ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών, αναδεικνύονται τόσο το εύρος όσο και οι περιορισμοί αυτών των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, δίνονται ερεθίσματα αναστοχασμού σχετικά με τις μεταβολές στον τρόπο παραγωγής εικόνας, τον ρόλο και τη διακριτή ταυτότητα των δημιουργών, την ηθική χρήση και τα όρια της τεχνολογίας, τις σύγχρονες αναπαραστάσεις της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, σε διαλογική σχέση με τα κυρίαρχα στερεότυπα.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο
Ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου είναι επαγγελματίας φωτογράφος και ζει στην Τρίπολη Αρκαδίας. Εμπνευσμένος από τα τοπία της Ελλάδας, επικεντρώνεται σε εικόνες που εξυμνούν την ανθρώπινη συνείδηση ως εκλεπτυσμένη δημιουργία της φύσης. Η έκθεση-εγκατάσταση «Εικονο-γράφοντας» αποτελεί τη δεύτερη παρουσίαση έργου του στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Το 2019 το ΠΙΟΠ είχε παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το χρώμα του νερού», με έμπνευση τα υδάτινα τοπία της Αρκαδίας και της ευρύτερης Πελοποννήσου και με θέμα την πολυμορφία της διάδρασης νερού και φωτός.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου-30 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007 Δημητσάνα
Τ.: 27950 31630 | www.piop.gr