Προβολές του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Προβολές του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
10.4.2022
13.4.2022

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (8-17/4), προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από την Κυριακή 10 έως την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της πρόσφατης εγχώριας και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής που διακρίνονται για την ποικιλομορφία θεμάτων και το πολυδιάστατο περιεχόμενο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Κυριακή 10/4

18:00 Το ταξίδι του άσκαυλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης |88’| Ελλάδα, 2020
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα, αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στο σήμερα. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί, τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής.

19:30 Αμούκα / Amuka
Σκηνοθεσία: Antonio Spanò |71’| Βέλγιο, 2021
Ομιλούμενες γλώσσες: Γαλλικά, Σουαχίλι/ Με ελληνικούς υπότιτλους
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν έναν στους δύο ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο πάσχει από οξύ υποσιτισμό, εάν και η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται μαζί μας την καθημερινή τους ζωή. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ.
TRAILER:https://vimeo.com/467385797?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=46197907

Δευτέρα 11/4

18:00 Κοντά στον πυρήνα
Σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας |80’| Ελλάδα, 2021
Γιατί ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από τέσσερις δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και έξι χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή; Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε; Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις; Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση; Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχουμε, τον εαυτό μας.
TRAILER:https://vimeo.com/533874923?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=67139472

19:30 Οδόφραγμα / Barricade
Σκηνοθεσία: David Klammer |83’| Γερμανία, 2021
Ομιλούμενες γλώσσες: Γερμανικά/ Με ελληνικούς υπότιτλους
Το «Οδόφραγμα» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβριου του 2020. Δείχνει τη ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και τα δεντρόσπιτα που έφτιαξαν, κάποια από αυτά με ύψος 30 μέτρων.  Κυρίως, όμως, παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών για καλύτερες κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη μας.
TRAILER:https://vimeo.com/538406591?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=11263748

Τετάρτη 13/4

18:00 Επιστροφή στη γη
Σκηνοθεσία: Άκης Κερσανίδης, Χρύσα Τζελέπη |59’| Ελλάδα, 2021
Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του «Σβώλοι» διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στον δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, τον χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Έκτoρα.
Η ταινία έχει πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=JQ_fUZwgDOA

19:00 Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα |70’| Ελλάδα, 2022

Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μέλος «Φιλικής Εταιρείας», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

TRAILER https://www.youtube.com/watch?v=9juO5L7PuZ0

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630  |  www.piop.gr