Τα ντοκιμαντέρ «Café Finovo» και «The Archelon Bubble» στα μουσεία του ΠΙΟΠ

Τα ντοκιμαντέρ «Café Finovo» και «The Archelon Bubble» στα μουσεία του ΠΙΟΠ
30.7.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ολοκληρώνει για το καλοκαίρι τον κύκλο προβολών  επιλεγμένων ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών, τα οποία παρουσίαζε κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στα μουσεία του δικτύου του.

Η αυλαία πέφτει με την προβολή όχι ενός αλλά δύο ντοκιμαντέρ και θα πραγματοποιηθεί, ταυτοχρόνως, σε όλα τα μουσεία του ΠΙΟΠ, την Τετάρτη 30 Ιουλίου. Πρόκειται για το «Café Finovo» (2013–53’) και το «The Archelon Bubble» (2008-30’). Και τα δύο ντοκιμαντέρ έχουν σκηνοθετηθεί από τον Λευτέρη Φυλακτό και έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε ελληνικές φεστιβαλικές διοργανώσεις.

Οι προβολές στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο και στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των μουσείων. Ώρα έναρξης 19:00.

Οι προβολές στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο των μουσείων. Ώρα έναρξης 21:00.

 

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες:

«Café Finovo»

Το νεκροταφείο Alter St. Matthäus στο Βερολίνο - διάσημο ως η τελευταία κατοικία εξεχουσών προσωπικοτήτων της γερμανικής διανόησης, μεταξύ των οποίων οι Αδελφοί Γκριμ - φιλοξενεί δραστηριότητες που κάθε άλλο παρά σχετίζονται με τον θάνατο. Λογοτεχνικά πρωινά, συναυλίες, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και, φυσικά, τα λαχταριστά γλυκά του Café-Finovo, του πρώτου καφέ στη Γερμανία που λειτουργεί εντός νεκροταφείου! Αν ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η έλλειψη εξοικείωσης προς αυτόν, ποια καλύτερη παρηγοριά από μια απρόβλεπτη, γεμάτη πλούσιες εικόνες και γεύσεις, βόλτα στο νεκροταφείο; Το ντοκιμαντέρ είναι  γυρισμένο στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Βραβεύσεις:

  • 7o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2013): 1o βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

 

«The Archelon Bubble»

Κάθε χρόνο εθελοντές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στις κατασκηνώσεις του Συλλόγου Αρχέλων (σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα) με σκοπό να προστατέψουν τους πληθυσμούς της. Οι εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας, προσφέρουν τον προσωπικό τους χρόνο. Ξυπνούν νωρίς το πρωί, περπατούν όλη τη νύχτα, ζουν σε κατασκήνωση χωρίς ρεύμα, και συντηρούν μια αξιοθαύμαστη κοινότητα, την οποία δένει η αγάπη τους για το περιβάλλον.

 

Βραβεύσεις:

  • 10o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2008): Βραβείο Κοινού
  • 2o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2008): 3o βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.