12.4.2012

Εγγαρές Νάξου

Εγγαρές Νάξου

Στη Νάξο διατηρείται ζωντανό για περισσότερο από μία χιλιετία, ένα πυκνό δίκτυο οικισμών κι ένα σημαντικό χερσαίο μεταφορικό δίκτυο, από μονοπάτια και καλντερίμια, που ενώνει τους οικισμούς μεταξύ τους, τις αμυντικές θέσεις με τα σημεία αγροτικής παραγωγής, τις πόλεις με τις «εξοχές» και τα υποστατικά των αρχόντων. Κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους της Κοινότητας Εγγαρών με αντικείμενο την αξιοποίηση υδρομυλικών εγκαταστάσεων της περιοχής, εκπονήθηκε σχετική μελέτη για την ανάδειξη διαδρομών σε κοιλάδες του Δήμου Νάξου.

Οι προτεινόμενες διαδρομές χαρακτηρίζονται «θεματικές», αφού πρωτίστως αφορούν την ανάδειξη νερόμυλων και λοιπών εγκαταστάσεων χρήσης από τον προβιομηχανικό άνθρωπο του λιγοστού εποχιακού νερού, αλλά δίνουν επίσης στον πεζοπόρο την ευκαιρία να γνωρίσει, μέσα από προστατευμένες από τον ήλιο μικρού μήκους και δυσκολίας διαδρομές, το σύνολο του πολιτισμού των κοιλάδων Εγγαρών-Κνίδαρου, Μελάνων-Μύλων και Ποταμιών.

Επιστημονικός υπεύθυνος: Στέλιος Παπαδόπουλος (εθνολόγος/μουσειολόγος)

Επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση: Στέφανος Νομικός (αρχιτέκτων), Κατερίνα Χαρώνη (οικονομολόγος-περιφερειολόγος MSc), Κατερίνα Ζησιμοπούλου (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής), Αλέξης Φραγκιαδάκης (φοιτητής αρχιτεκτονικής)

Gallery

  • Τμήματα του αλεστικού μηχανισμού που σώζονται στο νερόμυλο Κόκκου.
  • Το μοναστήρι περνώντας από αγροικίες και περιβόλια κατεβαίνει προς το νερόμυλο του Πονηρού.
  • Το συγκρότημα των δύο σωζόμενων μύλων της Μαρμαρωτής πριν τους Κάτω Μύλους.
  • Το βενετσιάνικο αρχοντικό και ο νερόμυλος Σουμμαρίπα, ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα.
  • Σωζόμενο τμήμα του παλιού καλντεριμιού Κίνδαρου-Αγίου Αρτεμίου.