9.12.2014

Έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών : "Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών¨

Έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών : "Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών¨

Δελτίο Τύπου

Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών

Έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), διοργανώνει την έκθεση «Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης – Φουαγιέ Θεάτρου). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 19:30 και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η καθηγήτρια της Α.Σ.Κ.Τ., Τιτίκα Σάλλα και ο επίκουρος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ., Βασίλης Βλασταράς επιμελήθηκαν φοιτητικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαστίχας από το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ. Τα έργα που προκρίθηκαν - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και βίντεο δίχως ήχο - παρουσιάστηκαν ήδη τον περασμένο Αύγουστο στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου, υπό την επιμέλεια των δύο καθηγητών. Και τρία από αυτά μάλιστα πρόκειται να βραβευτούν.

Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά οι φοιτητές: Αντζουλίδης Αντώνης, Αντωνάκης Εμμανουήλ, Αρτέμης Χρήστος Γεώργιος, Ασημάκη Σπυριδούλα, Βρεττού Δήμητρα, Γιαλής Φαίδων, Γιαννούτσος Γιάννης, Γρηγοροπούλου Εύη, Δεσποτάκη Δικαία, Κάρυου Δέσποινα, Κατσαμπέρη Νικολέττα, Κορδαλή Ελένη, Κούκκου Παρασκευή, Κυριακίδου Άντρια, Λόη Αγγελική, Μεθενίτη Ρενάτα, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Σιψάς Ηλίας, Τελκή Ευαγγελία, Τοπαλίδου Κρυσταλλία και Τριανταφύλλου Αντώνης.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11.00 - 20.30 (Δευτέρα - Παρασκευή)

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης τηλ. 210.3897159 9:00-15:00, Πειραιώς 256 τηλ. 210.4801160 8:00 – 21:00).

Η έκθεση αποτελεί την καταληκτική δράση του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, που στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν, ευρύτερα, στον πολιτισμό της μαστίχας (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, σύνδεση φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος). Το Φεστιβάλ Μαστίχας υλοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «Πέλαγος Πολιτισμού - Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο». Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, και με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαστίχας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, θα πραγματοποιηθούν σύντομες ομιλίες από την κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Ευθύμιο Μονίαρο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. 

Το ΠΙΟΠ έχει ήδη αναλάβει δράση στη Χίο, μέσα από την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για τη μαστίχα, τη διοργάνωση σχετικού επιστημονικού τριημέρου, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Επίσης, δρα υποστηρικτικά σε ενέργειες που αφορούν στην αναγνώριση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς       Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Γραφείο Διασύνδεσης

Αγγέλου Γέροντα 6, 105 58, Αθήνα                Πατησίων 42, 106 82, Αθήνα

Τηλ. 210 3256922 | Φαξ 210 3218145           Τηλ. 210 3897159

www.piop.gr | piop@piraeusbank.gr               www.dasta.asfa.gr | career@asfa.gr