29.1.2020

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή από το ΠΙΟΠ στην Αθήνα

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή από το ΠΙΟΠ στην Αθήνα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προσφέρει, σε σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο κεντρικό κτήριό του, στην Πλάκα. Τα προγράμματα, αξιοποιώντας δραστηριότητες στις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ενεργά, επιδιώκουν να μεταφέρουν γνώση που συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικότερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Πόλη και κλιματική αλλαγή» δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συνδυάσουν θεωρητικές γνώσεις και μετρήσεις στο πεδίο προκειμένου να κατανοήσουν πώς διαμορφώνεται η θερμοκρασία στην πόλη.
Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές εξοπλίζονται με φορητά όργανα (θερμικά ραδιόμετρα) και καταγράφουν τις θερμοκρασίες διάφορων υλικών που συναντάμε στην πόλη (τσιμέντο, άσφαλτο, χώμα, πράσινο, μάρμαρο, μέταλλο, κ.ά.). Εν συνεχεία, χρησιμοποιούν αυτές τις μετρήσεις αφενός για να κατανοήσουν πώς επηρεάζουν τα υλικά τη διαμόρφωση της θερμοκρασίας και τις διαφορές της από σημείο σε σημείο, και αφετέρου για να εκτιμήσουν τη σημασία του πράσινου στην πόλη. Τέλος, με βάση τις μετρήσεις και την ανάλυσή τους, συζητούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσει η πόλη την αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στις ακόλουθες ημερομηνίες: 6/2, 18/2, 17/3, 9/4.

 

  • Τα μυστικά του καιρού και του κλίματος

Στόχος του προγράμματος: Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αξιοποιώντας τη δυναμική υποστήριξη του www.meteo.gr, το πρόγραμμα «Τα μυστικά του καιρού και του κλίματος» δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο, συνδυάζοντας βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές, επιτρέπει την κατανόηση των έντονων καιρικών φαινομένων, η συχνότητα και η ένταση των οποίων συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Σύντομη περιγραφή: Σχεδόν καθημερινά πλέον ενημερωνόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την αλλαγή του κλίματος, για έντονα καιρικά φαινόμενα, για έντονες βροχές ή καταιγίδες που προκαλούν πλημμύρες, καταστροφές, ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.
Τι, αλήθεια, δημιουργεί όλες αυτές τις καταστροφές;
Πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα;
Έχει αλλάξει η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια;
Ποια έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται στην Ελλάδα και πώς δημιουργούνται;
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;
Το πρόγραμμα υλοποιείται στις ακόλουθες ημερομηνίες: 6/3, 27/4, 6/5.

Για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα, προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση (πληροφορίες: τηλ. 210 3256927, Α. Τράντα) και ακολουθεί γραπτή αίτηση προς το ΠΙΟΠ (piop@piraeusbank.gr). Τα προγράμματα διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα και ο μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι 25.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα

Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr