23.9.2022

«1922, μια τομή» Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

«1922, μια τομή» Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει όψεις της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, σε μια σειρά σύντομων συζητήσεων με μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της.


Το 1922 αποτέλεσε τομή της ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της Καταστροφής και της εγκατάστασης Ελλήνων των ακτών της Ιωνίας στη χώρα υπήρξαν μακροπρόθεσμα στους τομείς της δημογραφίας, της οικονομίας, της ιδεολογίας, της πολιτικής και του πολιτισμού. Στη δέκατη κατά σειρά σχετική συζήτηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνομιλούμε με τον κ.
Νίκο Ανδριώτη, δρ Ιστορίας με σημαντική ιστορική έρευνα σχετικά με την υποδοχή και αποκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση περιγράφεται η σημασία εκείνης της ιστορικής συγκυρίας και ο απόηχός της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ποια τα βασικά γεγονότα και οι καίριες εξελίξεις που όρισαν τα πράγματα, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο; Τι έχασε και τι κέρδισε η Ελλάδα, σε σχέση και με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν; Ποιοι τομείς της ζωής, κοινωνικής και οικονομικής, της χώρας δέχθηκαν ριζικές αλλαγές λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων;

Ακούστε τη συζήτηση (διάρκειας 22 λ.)


Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr