10.3.2023

ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ. Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ. Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ-Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει» της Ηρώς Νικοπούλου, από την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Η εικαστικός οργανώνει το έργο της σε τρεις ενότητες γεμάτες συμβολισμούς και, μέσα από συγκρίσεις και αντιπαραθέσεις, αναστοχάζεται τα 200 χρόνια της ιστορίας του νέου Ελληνικού κράτους.

Στην πρώτη ενότητα, το σιδερένιο γλυπτό μανουάλι με τα σβησμένα κεριά και το ξύλινο «Τέμπλο», εν είδει μεγεθυμένου λειτουργικού εκκλησιαστικού τριπτύχου με ιστορικά πρόσωπα, τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τα σχετικά με αυτά σύμβολα, επιχειρούν να καταγράψουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία διακόσια χρόνια, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Postmodern Hellas 2021», παρουσιάζονται τρεις παραλλαγμένες ψηφιακές συνθέσεις σε καμβά, με κεντρικό θέμα ένα ιστορικά φορτισμένο τοπόσημο της Αθήνας, το κτήριο της Παλαιάς Βουλής, σχολιάζοντας τις συνεχείς νοηματοδοτήσεις της ιστορικής αφήγησης στη σημερινή Ελλάδα.

Στην τρίτη ενότητα, δώδεκα πίνακες ψηφιακών συνθετικών πορτρέτων σε καμβά βασισμένων σε εικαστικά έργα δημιουργών της εποχής, πλαισιωμένων κάθε φορά από ένα οδηγητικό έργο της Ηρώς Νικοπούλου, συγκροτούν ψηφιακά παλίμψηστα τα οποία «βιογραφούν» αντίστοιχο αριθμό σημαντικών προσώπων της Επανάστασης, που με τη στάση τους έδωσαν τον τόνο και ενέπνευσαν το ήθος στους επαναστατημένους Έλληνες κατά την κρίσιμη εκείνη μεταβατική περίοδο από τη σκλαβιά στην ελευθερία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου

Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

ΠΙΟΠ
| Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ.: 26510 64065 | www.piop.gr