16.7.2019

«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας η περιοδική έκθεση, «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», την οποία συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στα εγκαίνια επισήμανε την αναγκαιότητα των συμπράξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική περιφέρεια, εκεί όπου κυρίως έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιούμαστε ως Ίδρυμα, αναζητούμε συνεργασίες και συμπράξεις. Συνεργασίες που επανασυστήνουν στο κοινό το Μουσείο, που αναδεικνύουν την περιοχή και καλούν τους επισκέπτες ξανά και ξανά. Αυτή τη δυναμική διαθέτει σίγουρα η έκθεση, αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς με την, πάντα δραστήρια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης
«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»
στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό πολιτισμό στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες και συνθέτοντας ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα ευρήματα του μικρών διαστάσεων αλλά σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής, αναδεικνύοντας πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: 15 Αυγούστου

Με τη στήριξη

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 2283031290 | www.piop.gr
 piopnews