1.8.2022

Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Παρουσία πλήθους κόσμου  εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου η περιοδική έκθεση «απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Η έκθεση, που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιδιώκει να σκιαγραφήσει πτυχές αυτής της καθοριστικής περιόδου για το έθνος, αξιοποιώντας αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, χαιρέτησε την εκδήλωση τονίζοντας τη δυναμική σχέση της λογοτεχνίας με την Ιστορία ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά: «η έκθεση απέναντι καταγράφει με τρόπο ψύχραιμο και ξεκάθαρο τα όσα δραματικά συνέβησαν 100 χρόνια πριν. Είναι ο δικός μας τρόπος να τιμήσουμε όλους εκείνους, οι οποίοι βίωσαν τον ξεριζωμό από τον γενέθλιο τόπο τους. Αποτελεί τη δική μας συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης».


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου

Κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών, ανάμεσά τους ο Ηλίας Βενέζης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Κοσμάς Πολίτης, η Διδώ Σωτηρίου, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, ζωντανεύουν σκηνές που προκαλούν συγκίνηση. Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης ξεδιπλώνονται στις εκθεσιακές ενότητες. Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην τοπική ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη επίδραση που είχε η παρουσία τους σε τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

 
Απόψεις της περιοδικής έκθεσης «απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Διάρκεια: 28 Ιουλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστό: 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου
Είσοδος δωρεάν

Υπό την Αιγίδα


Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ.: 22710 72212 | www.piop.gr