14.1.2022

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» Ξενάγηση μέσα από τα μάτια του επιμελητή στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» Ξενάγηση μέσα από τα μάτια του επιμελητή στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο ειδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, η κ. Ιφιγένεια Βογιατζή, επιμελήτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, θα ξεναγήσει στην έκθεση μέλη Μικρασιατικών Σωματείων-Συλλόγων της Χίου και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η Χίος εγγράφεται στην ιστορία του Αγώνα ήδη από τα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσω της συμβολής σημαντικών λόγιων, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Αντώνιος Κορωνιός, ο οποίος μοιράστηκε τόσο το έργο όσο και την τύχη του Ρήγα Βελεστινλή. Η σφαγή των προυχόντων, η καταστροφή της Χίου, οι προσπάθειες να περιληφθεί το νησί στο νέο κράτος ήταν σταθμοί στη ιστορία του νησιού στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, οι Χιώτες της διασποράς υποστήριζαν τον κοινό σκοπό, ίσως και χωρίς ανάλογη ανταπόκριση από τους επικεφαλής του Αγώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, το φύλλο της Χάρτας του Ρήγα που περιλαμβάνει το νησί της Χίου, ο θηλυκωτήρας από τη ναυαρχίδα του Καπουδάν πασά Καρά Αλή, το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας, καθώς και άλλα κειμήλια με αναφορά σε ιστορικές οικογένειες της Χίου.

Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αποτέλεσε «δορυφόρο» της κεντρικής επετειακής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα, στην έδρα του, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Η έκθεση, διάρκειας από 4/7/2021 έως την 17/1/2022, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ: 22710 72212 | www.piop.gr