14.6.2021

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» Περιοδική έκθεση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Άνοιξε για το κοινό η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», που παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει μοναδικά κειμήλια από την εποχή του Αγώνα και να αντιληφθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε στην Επανάσταση η Δημητσάνα, τόσο λόγω της παραγωγής μπαρούτης όσο και γιατί αποτέλεσε σταυροδρόμι των προσπαθειών για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου. Χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Στάθης Κούλης.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στην έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, ο κ. Γιώργος Κορμάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΟΠ.

Η έκθεση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης δείχνει την πορεία της Επανάστασης, φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, η Δημητσάνα με τις σχολές της και τις βιβλιοθήκες της, καθώς και οι ιεράρχες που φοίτησαν εδώ πριν βρεθούν να ηγούνται πνευματικά του Ελληνισμού. Επίσης, αναδεικνύονται η παραγωγή της μπαρούτης και η στρατηγική αξία της στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα πολεμικά γεγονότα γύρω από τον πρώτο μεγάλο στόχο της Επανάστασης, την κατάληψη και τον έλεγχο της Τριπολιτσάς. Παρουσιάζονται, επίσης, οι εμφύλιες διαμάχες με τη συμμαχία Νησιωτών και Ρουμελιωτών εναντίον των Μωραϊτών, καθώς και η άμεση σχέση αυτής της σύγκρουσης με τα πλήγματα που κατάφερε στην επαναστατική προσπάθεια ο Ιμπραήμ. Η ιστορική αφήγηση ολοκληρώνεται με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τη δημιουργία του νέου κράτους και την Ελληνική Πολιτεία του Ιωάννη Καποδίστρια. Η μνήμη του ’21 και η διαμόρφωση της ταυτότητας των Ελλήνων κλείνουν την έκθεση, με ιστορικές εκδόσεις και νεκρικά εκμαγεία πολεμιστών.

Άποψη της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ».

Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας, ο Καλλίνικος Καστόρχης, ο Νικηταράς, ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος. Προβάλλεται, επίσης, σημαντικό αρχειακό υλικό (έγγραφα, χαλκογραφίες, επιστολές, βιβλία, κ.ά.), ενώ η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες οπτικοακουστικές παραγωγές με θέμα την καθημερινή ζωή αγωνιστών και πολιτών, τις μάχες του Αγώνα, τη διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους.

Άποψη της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ».

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου-29 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 7 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης