7.10.2019

Περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» - Γόνιμη σύμπραξη, με χιλιάδες επισκέπτες

Περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» - Γόνιμη σύμπραξη, με χιλιάδες επισκέπτες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ταξίδι της περιοδεύουσας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» σε Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.


Άποψη της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»,
στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα ©ΠΙΟΠ, Κ. Μάρκου.

Το ταξίδι ξεκίνησε το 2018 από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη, 17/2-15/4/2018), στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ). Στη συνέχεια, η έκθεση περιόδευσε σε ακόμα τρία Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ: στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα, 25/4-17/6/2018), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου (26/6/-30/9/2019) και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (18/6-8/9/2019), προσελκύοντας συνολικά περίπου 80.000 επισκέπτες.


Άποψη της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη ©ΠΙΟΠ, Β. Γεωργιάδης.

Η επιλογή των αρχαιοτήτων από τις συλλογές του ΕΑΜ, βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ που τις φιλοξένησαν. Στη Σπάρτη προβλήθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα  πρωταγωνίστησαν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο αναδείχθηκαν μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Στον τελευταίο σταθμό της έκθεσης προβλήθηκε η ομορφιά των γυναικών της Χίου μέσα από τη ματιά των περιηγητών.


Άποψη της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο ©ΠΙΟΠ, Δ. Καπνόριζας.

Απώτερος στόχος της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων ήταν να λειτουργήσουν οι εκθέσεις αυτές ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας στην ελληνική περιφέρεια δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Άποψη της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»,
στο Μουσείο Μαστίχας Χίου ©ΠΙΟΠ, Γ. Κακίτσης.

*Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και με χορηγό την Νέα Οδό στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και με τη στήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4800, -56, -89
Email: eam@culture.gr    Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr
Facebook: www.facebook.com/namuseum/

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr
 piopnews