18.12.2019

«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138),  η αρχαιολογική  έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Μουσείο Μπενάκη.

      Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, αναφέρθηκε  στα εγκαίνια στο πόσο σημαντική ήταν αυτή η χρονιά για το Πολιτιστικό Ίδρυμα  Ομίλου Πειραιώς, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Αυτή η έκθεση έρχεται να επισφραγίσει μια πολύ δημιουργική χρονιά για εμάς. Μια χρονιά, που εκτός των  άλλων, είμαστε το τιμώμενο ίδρυμα από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς  Συμβουλίου Μουσείων». Στη συνέχεια απαρίθμησε τις μεγάλες συμπράξεις του  ΠΙΟΠ για το 2019.
Ο πρόεδρος του ΠΙΟΠ,
κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου,
στα εγκαίνια της έκθεσης

            

 

Η εν λόγω έκθεση ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του μυκηναϊκού παρελθόντος στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος. Αναδεικνύονται έτσι όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.


© ΠΙΟΠ, Δ. Καπνόριζας

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μικρών διαστάσεων μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ερευνήθηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Τα ευρήματά του (αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα) αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η «Κυρά της Φυλακωπής» (περί τα μέσα του 14ου αι. π.Χ.), ένα από τα αριστουργήματα της μυκηναϊκής ειδωλοπλαστικής, το οποίο βρέθηκε στο ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο. Η «Κυρά της Φυλακωπής», με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, υποδέχεται τους επισκέπτες και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής της αποτελώντας, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής στο Αιγαίο.

 
© ΠΙΟΠ, Δ. Καπνόριζας

Η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας του Ιδρύματος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 23.000 Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.


Διάρκεια έκθεσης: Από 19 Δεκεμβρίου 2019 έως 8 Μαρτίου 2020
 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10:00-18:00 
  Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00
Κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη (και αργίες)
                                         


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

BENAKI MUSEUM / PIREOS 138 I Pireos 138 & Andronikou I 210 3453111 Ι Opening hours: Thursday & Sunday: 10:00 - 18:00, Friday & Saturday: 10:00-22:00, Monday, Tuesday, Wednesday: closed Ι Exhibition ticket price: € 6 I Concession ticket price: € 3I Combined ticket price: 20% discount on the total cost of tickets to all the exhibitions during the day of the visit.