23.3.2021

«Οι γραφές του `21» από το ΠΙΟΠ

«Οι γραφές του `21» από το ΠΙΟΠ

 Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παραγωγή «Οι γραφές του ‘21», στην οποία η εικαστικός καλλιγράφος, κ. Μαρία Γενιτσαρίου μιλά για τα υλικά και τα εργαλεία γραφής κατά την προεπαναστατική και την επαναστατική περίοδο.

Δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο και τα μέσα γραφής του Μακρυγιάννη αλλά και του Ιωάννη Καποδίστρια, η κ. Γενιτσαρίου αποκαλύπτει ποιοι ήταν εκείνοι που διέθεταν μόνο πλάκα σχιστόλιθου και κονδύλι, και ποιοι χρησιμοποιούσαν καλαμάρι, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Επιπλέον, εξηγεί πώς έφτιαχναν μελάνι από φούμο και γιατί ήταν απαραίτητο το βουλοκέρι. Τέλος, μας διαφωτίζει παρέχοντας στοιχεία για το πώς γράφτηκαν όσα σήμερα αποτελούν τα γραπτά τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης και της πρώτης διοίκησης του ελληνικού κράτους.

Δείτε το σχετικό βίντεο (διάρκειας 8΄) εδώ.

Το αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε ευγενώς από:
τα ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-Κ.Υ.: Αρχείο Ταμείου Ανταλλαξίμων, Μικρές Συλλογές, Συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη, Αρχείο Αγώνος (Διοίκηση, Εκτελεστικό Σώμα), Συλλογή Γεωργίου Λαδά, Αρχείο Γενικού Λογιστηρίου
το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, Αρχείο Θεόδωρου και Γενναίου Κολοκοτρώνη


Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr