28.3.2019

Διαγωνισμός για τη συγγραφή και την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

Διαγωνισμός για τη συγγραφή και την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019 με ποικίλες δράσεις και προκηρύσσουν, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου για ενήλικες.

Δακρύζουν τα δέντρα; Πώς από τον σχίνο παίρνουμε την αρωματική μαστίχα; Τι «κεντάνε» οι κάτοικοι των Μαστιχοχωρίων; Τί ξέρετε για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Ένα παραμύθι για τη μοναδική, παγκοσμίως, καλλιέργεια του σχίνου στη Νότια Χίο και την παραγωγή της μαστίχας καλούνται να γράψουν, όσοι συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό συγγραφής παιδικού βιβλίου. Μια παραδοσιακή καλλιέργεια που μεταβιβάζεται προφορικά από γενιά σε γενιά διαμορφώνοντας εδώ και αιώνες το πολιτιστικό τοπίο των Μαστιχοχωρίων. Από το 2016 λειτουργεί στο Πυργί της Χίου το Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ένα μουσείο που δημιουργήθηκε για να αναδείξει αυτή την ιστορία της μαστιχοκαλλιέργειας, τιμώντας τον μόχθο των  μαστιχοπαραγωγών.

Όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καλούνται να γράψουν ένα παραμύθι, που θα γνωρίσει στους μικρούς αναγνώστες τον ευωδιαστό κόσμο της μαστίχας αλλά και τη σημασία της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή τις τεχνικές και τις παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά και διασώζονται ανά τους αιώνες.

*Η τεχνογνωσία της παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας το 2014.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 2 Απριλίου 2019 και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

- Πρώτη φάση: Υποβολή παραμυθιών από Τρίτη 2/4/2019 έως Παρασκευή 21/6/2019
- Πέμπτη 11/7/2019: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την επιτροπή και διάθεση του κειμένου που θα έχει επιλεγεί στο κοινό για τη δεύτερη φάση.
- Δεύτερη φάση: Υποβολή των σχεδίων για την εικονογράφηση του βιβλίου από Πέμπτη 11/7/2019 έως Παρασκευή 20/9/2019
- Πέμπτη 3/10/2019: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εικονογράφηση του βιβλίου. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 3739651, ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση piop_library@piraeusbank.gr.

Για να δείτε τους όρους του διαγωνισμού, πατήστε εδώ
Για την αίτηση συγγραφής πατήστε εδώ
Για την αίτηση εικονογράφησης πατήστε εδώ

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Τ: 210 3739651-2 |  www.piop.gr
 piopnews