20.6.2019

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση  «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», αποτέλεσμα σύμπραξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ).

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, είναι ο τελευταίος σταθμός της έκθεσης, η οποία περιόδευσε μέχρι σήμερα σε τρία θεματικά μουσεία του Ιδρύματος (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Αργυροτεχνίας και Μαρμαροτεχνίας) συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περίπου 46.000 επισκεπτών.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στα εγκαίνια τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η σύμπραξή μας με το πρώτο Μουσείο της χώρας ήταν ένα πρωτότυπο εγχείρημα. Οι επισκεψιμότητες, τα εγκωμιαστικά σχόλια των επισκεπτών, αλλά και ο τρόπος που εργάστηκαν οι δύο φορείς στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας τους, αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα πέτυχε».

Η έκθεση, που αποτελεί μια μικρότερη εκδοχή της έκθεσης που παρουσιάζεται από τον Μάιο του 2018 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Η επιλογή των αρχαίων έργων βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου ταξίδεψαν. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβλήθηκαν μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι επισκέπτες στο Μουσείο Μαστίχας Χίου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πενήντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αρκετές από τις αρχαιότητες, που συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου, εκτίθενται για πρώτη φορά.

Σε διακριτή ενότητα, που ωστόσο «συνομιλεί» με τα αρχαία έργα, αναδεικνύεται η ομορφιά των γυναικών της Χίου μέσα από τα μάτια περιηγητών (16ος-19ος αιώνας), αξιοποιώντας εκθέματα και φωτογραφικό υλικό που προέρχονται από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Travelogues- Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αντίστοιχα. Παράλληλα, τονίζονται οι πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις του μοναδικού αυτού προϊόντος, της μαστίχας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου


Με τη στήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου:

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ: 22710 72212| www.piop.gr
 piopnews

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
www.namuseum.gr