Μετάβαση στην κύρια ενότητα

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

mmt-dhm-2025-1120b

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει δύο εικαστικά εργαστήρια, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. 

Το πρώτο εργαστήρι, με τίτλο «Ζωγραφική σε μάρμαρο», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 (ώρα 10:00). Οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Παναγιώτη Κουλουρά, θα γνωρίσουν το μάρμαρο όχι μόνο ως υλικό γλυπτικής, αλλά και ως επιφάνεια για ζωγραφική, ανακαλύπτοντας τις μοναδικές ιδιότητές του και τη σχέση του με την τέχνη ανά τους αιώνες. Αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα του Μουσείου, θα συνδυάσουν την παράδοση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές, λάδια και αυγοτέμπερες. Μέσα από πειραματισμούς με χρώματα και σχέδια, οι συμμετέχοντες θα μάθουν βιωματικά πώς το μάρμαρο μπορεί να αξιοποιηθεί στη σύγχρονη τέχνη με καινοτόμους τρόπους. Το εργαστήρι, διάρκειας πέντε ωρών, απευθύνεται σε σπουδαστές του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, καλλιτέχνες, μαρμαροτεχνίτες, αλλά και σε γενικό κοινό με επιθυμητή την προηγούμενη εμπειρία στο σχέδιο και στο χρώμα.

Το δεύτερο εργαστήρι «Εικαστικές δημιουργίες με μαρμαρόσκονη» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 (ώρες 10:00-12:00), για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μικροί μαθητές, με έμπνευση από τα μοτίβα και τα εκθέματα του Μουσείου θα δημιουργήσουν τα δικά τους ζωγραφικά έργα. Χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους μαρμαρόσκονης, τα παιδιά θα σχεδιάσουν στο χαρτί συνδυασμούς χρωμάτων και υφών, προσδίδοντάς τους αίσθηση βάθους και κίνησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). 

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στα Μουσεία του Ιδρύματος θα είναι ελεύθερη την Κυριακή 18 Μαΐου. Επιπλέον, στα πωλητήρια των Μουσείων, τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Ιδρύματος με έκπτωση από 10% έως και 35%. 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 00
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr