Μετάβαση στην κύρια ενότητα

«Ήχοι του Σύμπαντος» | Εκδήλωση του 9ου Musa Festival 2025 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

mmx-1120

Η εκδήλωση ακυρώνεται λόγω απρόοπτου τεχνικού προβλήματος. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Στο πλαίσιο του 9ου Musa Festival 2025, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Μούσα Ελληνική παρουσιάζουν ένα πλούσιο αφιέρωμα στις Μούσες Ουρανία και Τερψιχόρη, μούσες της Αστρονομίας και του Χορού αντίστοιχα, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στις 21:00, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. 

Η εκδήλωση «Ήχοι του Σύμπαντος» συνδυάζει επιστημονική γνώση, τέχνη και πνευματικότητα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων που αναδεικνύουν τις σχέσεις ανάμεσα στο σύμπαν, τον ήχο, τη μουσική και την ανθρώπινη εμπειρία. 

Αρχικά, ο κ. Μανώλης Κ. Γεωργούλης θα παρουσιάσει (εξ αποστάσεως) την εισήγηση «Ηχοποιημένοι παλμοί και κύματα από τη γειτονιά του Ήλιου: δεδομένα της αποστολής Parker Solar Probe», όπου θα αποτυπωθούν καλλιτεχνικά και επιστημονικά οι παλμοί και τα κύματα του διαστημικού πλάσματος γύρω από τον Ήλιο, βασισμένα στα δεδομένα της διαστημικής αποστολής Parker Solar Probe. Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου, θα μιλήσει με την εισήγηση «Το Σύμπαν και εμείς», αναδεικνύοντας την πολύπλευρη σχέση μας με το σύμπαν, από το μακρινό παρελθόν και το μέλλον του, μέχρι τη σύνδεσή μας με τον Ήλιο, καθώς και τις γνωστικές και πνευματικές μας διαδρομές προς την κατανόησή του. Ακολουθεί η κ. Λίνα Τόνια, συνθέτρια και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιάσει την εργασία της «Ενορχηστρώνοντας τον ήχο του Γανυμήδη», μια μουσική σύνθεση βασισμένη στον φυσικό ήχο του δορυφόρου του Δία, όπως καταγράφηκε από το διαστημικό σκάφος Galileo, φέρνοντας τη μουσική και την επιστήμη σε έναν μοναδικό διάλογο. Τις εισηγήσεις θα κλείσουν από κοινού η κ. Λίνα Τόνια και ο κ. Ιωάννης Δαγκλής, παρουσιάζοντας την εργασία «Η μαγνητική μουσική της Γης». Θα εξετάσουν τη σχέση μεταξύ μουσικής και φυσικής, εστιάζοντας στο μαγνητικό πεδίο της Γης και την αλληλεπίδρασή του με την ύλη, αναδεικνύοντας τις κοινές δομές και τη γοητεία που προκύπτει από τη συνύπαρξη επιστήμης και τέχνη. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τον τελετουργικό χορό «Πανευρυθμία», και συντονιστή τον Κωνσταντίνο Όλβιο Τζούμα. Πρόκειται για έναν αρχαίο φυσιολατρικό χορό με ορφικές ρίζες, που συμβολίζει την αρμονική σύνδεση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τους άλλους και το σύμπαν. Μέσα από 28 κινήσεις, οι συμμετέχοντες σχηματίζουν κύκλο και χορεύουν αριστερόστροφα, εκφράζοντας μια βαθιά πνευματική και συναισθηματική ενότητα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). 

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ.: 22710 72212 | www.piop.gr