
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά-Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει την ειδική βιωματική δράση «Κατοικώντας το παροδικό» για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025 (ώρα 11:00), στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Με τη συνδρομή εικονογραφημένου υλικού αλλά και αισθητηριακών ερεθισμάτων (ήχοι της φύσης, μυρωδιές, αντικείμενα αφής), συμμετέχοντες από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Κατάρτι» θα περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και θα ανακαλύψουν εκθέματα που σχετίζονται με την τοπική κτηνοτροφία και ειδικότερα με τους πρόχειρους καταυλισμούς των κτηνοτρόφων της Στυμφαλίας. Οι καταυλισμοί αυτοί αποτελούν δείγματα ανώνυμης λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και ζωντανή μαρτυρία τοπικής τεχνογνωσίας, που, παρά το εφήμερο της κατασκευής τους, άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτιστική μνήμη του τόπου.
Στη συνέχεια, και αφού γνωρίσουν τον νομαδικό τρόπο ζωής, τις διαδρομές των κοπαδιών, τις καθημερινές δραστηριότητες, την ενδυμασία και τα εργαλεία τους, θα κατασκευάσουν με φυσικά υλικά μια μακέτα ενός τυπικού καταυλισμού και θα αναπαραστήσουν στιγμές από την καθημερινότητα των νομάδων.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μαγιόλικα» (Μαρία Παναγουλοπούλου, Χριστίνα Μεντζέλου)
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
200 16, Στυμφαλία Κορινθίας
Τ: 27470 22296 | www.piop.gr