19.2.2019

«Η συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξης» του E.P. Thompson Νέα έκδοση του ΠΙΟΠ

«Η συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξης» του E.P. Thompson Νέα έκδοση του ΠΙΟΠ

Από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς κυκλοφορεί η ελληνική έκδοση του έργου The Making of the English Working Class (1963) του Βρετανού ιστορικού Edward Palmer Thompson (1924-1993) με τίτλο Η συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξης, σε μετάφραση Γιάννη Παπαδημητρίου και επιστημονική επιμέλεια-εισαγωγή στην ελληνική έκδοση, του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνη Λιάκου.

Το βιβλίο που επηρέασε καθοριστικά την ανάπτυξη του κλάδου της Κοινωνικής Ιστορίας, αποτελεί σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία και απαραίτητο βιβλιογραφικό εργαλείο για το επιστημονικό-ερευνητικό και ευρύ κοινό που μελετά και ενδιαφέρεται για την ιστορική περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο Τόμσον ανήκε σε εκείνο το ρεύμα των ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων της μεταπολεμικής Αγγλίας που καλλιέργησε την αίσθηση διάσωσης του παρελθόντος «ως πηγής ευαισθησιών και κοινωνικής αλληλεγγύης, ως πρακτικής με πολιτικό χαρακτήρα».

Στην εισαγωγή του ο κ. Λιάκος, επισημαίνει ότι το βιβλίο αποτελεί «ένα από τα κορυφαία έργα της ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα, συγκρίσιμο σε επιρροή με τη Μεσόγειο του Φερνάν Μπρωντέλ και το Metahistory του Hayden White». Συνοψίζοντας την απάντηση στο ερώτημα «Τι μας μαθαίνει το βιβλίο;» κάνει λόγο «για τον μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό που προκάλεσε η Βιομηχανική Επανάσταση, ή καλύτερα τον μετασχηματισμό που εμπεριείχαν όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία, την κουλτούρα και την κοινωνία, στη δημογραφία, στο αγροτικό και το αστικό περιβάλλον, στις ιδέες και την νοοτροπία των ανθρώπων, μεταβολές που βάδισαν μαζί, αλληλεξαρτώμενες και αλληλομαχόμενες». 

 

Η συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξης (The Making of the English Working Class)
E.P. Thompson
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδημητρίου
Επιστημονική επιμέλεια και εισαγωγή στην ελληνική έκδοση: Αντώνης Λιάκος
Αθήνα 2018, σ. 840
ISBN 978-960-244-201-2
€ 45,00

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr
 piopnews