Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.
Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Τι θα δείτε ;
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:
Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.
Ενδιαφέροντα για τα παιδιά
Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».
Το Μουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2000-2006. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.
20016 Στυμφαλία Κορινθίας Τηλέφωνο: 27470 22296 Fax: 27470 22279
Γενική είσοδος: 4 ευρώ Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ. Δείτε εδώ Δωρεάν είσοδος : Δείτε εδώ Ημέρες ελεύθερης εισόδου 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Kαθημερινά εκτελούνται δρομολόγια ΚΤΕΛ από Κιάτο με προορισμό τα χωριά της περιοχής Στυμφαλίας στις 12:30 μ.μ. Επιστροφή προς Κιάτο, την επόμενη ημέρα, στις 07:00 π.μ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών, είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσετε επίσκεψη ή συμμετοχή του σχολείου σας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το μουσείο.
Μετά τον προγραμματισμό της επίσκεψης, «κατεβάστε» την αίτηση χορήγησης εκπαιδευτικού φακέλου, τον οποίο θα αποστείλουμε στο σχολείο σας δωρεάν.
Η είσοδος για άτομα με αναπηρία είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση. Η επαγγελματική φωτογράφιση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το ΠΙΟΠ.
Ειδική άδεια φωτογράφισης Ειδική άδεια κινηματογράφησης
Οι χώροι του Μουσείου μπορούν να φιλοξενήσουν επιστημονικές, καλλιτεχνικές κ.ά. εκδηλώσεις - δράσεις, μετά από έγκριση του αιτήματος από το ΠΙΟΠ.
Παρακαλώ συμπληρώστε την Άδεια Χρήσης Χώρου.