19.12.2023

Παράταση της περιοδικής έκθεσης «κατά τρόπον παραγωγικόν»- Τεκμήρια από την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων

Παράταση της περιοδικής έκθεσης «κατά τρόπον παραγωγικόν»- Τεκμήρια από την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024,  η περιοδική έκθεση «κατά τρόπον παραγωγικόν»-Τεκμήρια από την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων, που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο κτήριό του, στον Ταύρο. Η έκθεση, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, αξιοποιεί, κατά κύριο λόγο, αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.


Το 1922, ο νεότερος ελληνισμός υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή του. Μεταξύ των ιστορικών συνεπειών αυτής ήταν και η αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου όγκου ελληνικών πληθυσμών προς την Ελλάδα. Παρ’ ότι το ελληνικό κράτος δεν διέθετε τις αναγκαίες δυνάμεις, ζητούμενο ήταν η «παραγωγική εγκατάσταση των προσφύγων», η οποία θεωρούνταν «κοινωνικό έργο οικονομικού ενδιαφέροντος». Πώς αντιμετώπισαν η διεθνής κοινότητα και το ελληνικό δημόσιο την ανάγκη για βιώσιμη αποκατάσταση των προσφύγων αυτών;

Στην έκθεση παρουσιάζονται πτυχές της προσπάθειας, θεσμικών φορέων όπως η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων και η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος αλλά και προσώπων, για επαγγελματική και κοινωνική ένταξη του μικρασιατικού προσφυγικού στοιχείου. Αναδεικνύεται το δύσκολο, και μακροχρόνιο όπως αποδείχθηκε, εγχείρημα της αγροτικής και επαγγελματικής αποκατάστασης των πληθυσμών αυτών, η οποία πήρε τη μορφή απόδοσης γεωργικών κλήρων, δημιουργίας αγροτικών οικισμών και ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών, παροχής βοηθημάτων και χαμηλότοκων δανείων για τη βελτίωση των όρων εγκατάστασης και τη δημιουργία εργασίας για τους πρόσφυγες. Όπως μαρτυρούν αρχεία επιχειρήσεων και οργανισμών,  εγχειρήματα διάσπαρτα σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία και ο Ταύρος Αττικής, αναλήφθηκαν από επιχειρηματίες μικρασιατικής καταγωγής, στην προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση. Κυρίως όμως Μικρασιάτες επιχειρηματίες, υποβοηθούμενοι από το κράτος, αξιοποίησαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους κλάδους της ταπητουργίας και της κλωστοϋφαντουργίας, και σύντομα έστησαν από την αρχή επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολήθηκαν εργάτριες μικρασιατικής καταγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αστικών προσφυγικών εργατικών συνοικισμών γύρω από αυτές τις επιχειρήσεις.

Παράταση της έκθεσης έως 16 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-17:00
Είσοδος δωρεάν
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr