9.6.2016

Stymphalia Lake Run. 1ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία

Stymphalia Lake Run. 1ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία

Με αφορμή το φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ», και τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς»  πραγματοποίησαν την Κυριακή 5 Ιουνίου  τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία "Stymphalia Lake Run 2016" στη Λίμνη Στυμφαλία.

Συνολικά πέρασαν από το σημείο εκκίνησης 320 δρομείς, ενώ το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από όπου ήταν η αφετηρία και ο τερματισμός, επισκέφθηκαν 2.145 άτομα.

Ο αγώνας περιλάμβανε τρεις διαδρομές (5χλμ, 10χλμ, 21,5χλμ.) που  πραγματοποιήθηκαν  περιφερειακά της  Λίμνης Στυμφαλίας, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο το πολιτιστικό τοπίο της Λίμνης όσο και το Μουσείο, το οποίο την ίδια ημέρα συμπλήρωσε έξι χρόνια λειτουργίας.

Για να δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα πατήστε εδώ. Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές στον αγώνα κατατέθηκαν σε φορείς  αρωγής παιδιών.

Οι επισκέπτες παράλληλα με τον αγώνα είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν  μια σειρά από δράσεις με σκοπό την προβολή της σημασία της άθλησης. Με την καθοδήγηση γνωστών αθλητών όπως ο δύο φορές Ολυμπιονίκης κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος και ο Μεσογειονίκης Μαραθωνοδρόμος Χρήστος Σωτηρόπουλος έγιναν παρουσιάσεις Ολυμπιακών αθλημάτων (κωπηλασίας, τοξοβολίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης κ.λπ.) σε μικρούς και μεγάλους  φίλους. Ακολούθησε  μια ομιλία-ανοιχτή συζήτηση για παιδιά και ενηλίκους, με θέμα τα πρακτικά οφέλη της άσκησης και τους τρόπους που μπορούν οι γονείς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους με ασφάλεια σε θέματα αθλητισμού. Στην δράση αυτή μίλησαν ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σάββας Τοκμακίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης και «καλύτερος Έλληνας προπονητής 2015» κ. Νίκος Γέμελος και ο Ολυμπιονίκης και επικεφαλής της αντιπροσωπείας κωπηλασίας κ. Βασίλης Πολύμερος. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιάννης Ψαρέλης μέλος της Ομοσπονδίας Τρίαθλου, γνωστός για τη συμβολή του  για τον «καθαρό αθλητισμό» κατά την διεξαγωγή διεθνών αγώνων στίβου.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, την έκθεση «Ο έκτος άθλος». Πρόκειται για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική προσέγγιση που παρουσιάζει το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής και το έργο που υλοποιείται για την προστασία και την ανάδειξή του στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Stymfalia (LIFE12NAT/GR/0000275). Με τα ζωγραφικά έργα του  Γιώργου  Παστάκα, την ποιητική αφήγηση του Γιώργου Μανιώτη και τη μουσική επένδυση του Γιώργου Κουμεντάκη, ο έκτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος κλήθηκε να εκδιώξει από τη Λίμνη τις Στυμφαλίδες όρνιθες που κατέστρεφαν τη γη, παρουσιάζεται εκ νέου στο κοινό.

Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των κατοίκων  της περιοχής όπου  με αφορμή το Stymphalia Lake Run 2016  διοργανώσαν  γιορτή με τοπικά κεράσματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη ζεστή φιλοξενία της ορεινής Κορινθίας.

Το Stymphalia Lake Run 2016, τίμησαν με την παρουσία τους , ο περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, ο βουλευτής κ. Χ. Δήμας,  ο αντιπεριφερειάχης κ. Π. Καλλίρης , ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κ. Λεγγας και  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Πελοπόννησο.

Στόχος του ΠΙΟΠ είναι να καθιερώσει, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ» και τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς», τον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία ως ετήσιο γεγονός.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
200 16,  Στυμφαλία Κορινθίας
Τ: 27470 22296