24.5.2018

Τελετή παράδοσης θεατρικών κοστουμιών από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Τελετή παράδοσης θεατρικών κοστουμιών από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Οι οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ο ρόλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στις ελληνοκινεζικές σχέσεις στο πεδίο του πολιτισμού, αναδείχθηκαν την Τρίτη 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης σειράς κινεζικών θεατρικών κοστουμιών από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο  ΠΙΟΠ.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάϊκου και ο Πρέσβης  της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Τζόου Σιαολί.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς κατά σειρά, ο πολιτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας κύριος Γουάν Τιάν,  η Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, κυρία  Δέσποινα Ζερνιώτη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κύριος Τζόου Σιαολί, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας και ο τέως Πρωθυπουργός, κύριος Αντώνης Σαμαράς.

Από αριστερά: o Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Σοφία Στάϊκου, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Τζόου Σιαολί, ο τέως Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και η σύζυγος του Κινέζου Πρέσβη, κ. Νι Γιν.

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κυρία Σοφία Στάϊκου, τόνισε: «Τα κοστούμια κινεζικής όπερας που παραλαμβάνουμε σήμερα λειτουργούν σαν μια άλλου είδους γέφυρα της Κίνας προς την Ελλάδα, αλλά και της Ελλάδας προς την Κίνα». Ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο, ταχέως διαμορφούμενο, διεθνές πλαίσιο συνεργασίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» ως  σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων αλλά και πολιτισμών. Η κυρία Στάϊκου αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεργασίες του Ιδρύματος με μεγάλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ μιλώντας για το Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ υπογράμμισε πως «σκοπός του Ομίλου Πειραιώς είναι να κερδίζουμε στην οικονομία και να προσφέρουμε στην κοινωνία».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επεφύλασσε μια έκπληξη για το ΠΙΟΠ καθώς, εκτός από τα θεατρικά κοστούμια, δώρισε στο Ίδρυμα περίτεχνα ασημένια κοσμήματα παραδοσιακής κινεζικής φορεσιάς.