Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Ιστορικό

Το Μουσείο Μετάξης άνοιξε τις πύλες του το 1990. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, στο Σουφλί του Νομού Έβρου, και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. 

Το Αρχοντικό Κουρτίδη

Ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870-1944) ήταν γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Το Αρχοντικό του υπήρξε κέντρο εθνικών αποφάσεων για τη Θράκη. Κτισμένο το 1883 από ντόπιους τεχνίτες, αποτελεί κτήριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και αξιόλογο δείγμα θρακιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής

Η μετατροπή σε μουσείο 

Το 1976, η κόρη του Κωνσταντίνου Κουρτίδη, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, δώρισε το Αρχοντικό με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Μετάξης. Προκειμένου να οργανωθεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, με θέμα τη σηροτροφική και μεταξουργική παράδοση της πόλης, ξεκίνησε συστηματική ιστορική, εθνολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. 

Το 2007 το Μουσείο έκλεισε, προκειμένου ο χώρος να ανακαινιστεί και να οργανωθεί ριζική επανέκθεση. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας­-Θράκης και χρηματοδοτήθηκε από το  Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το Αρχοντικό Κουρτίδη αποκαταστάθηκε με αυθεντικά υλικά της εποχής του.

Το Μουσείο Μετάξης επεκτάθηκε και ξανάνοιξε με βάση τις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις. Η νέα μόνιμη έκθεση ενσωμάτωσε δημιουργικά σύγχρονες τεχνολογίες και οπτικοακουστικά μέσα.

Σήμερα, το Μουσείο Μετάξης προσφέρει μια ζωντανή εμπειρία της παλαιάς θρακιώτικης παράδοσης της σηροτροφίας και μεταξουργίας.


 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γ' ΚΠΣ, ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2000-2006. 

 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery