Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Ιστορικό

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας άνοιξε για το κοινό το 2010. Ανήκει στον Δήμο Στυμφαλίας και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο Δήμος Στυμφαλίας (νυν Δήμος Σικυωνίων) και το Δασαρχείο Κορίνθου παραχώρησαν στο ΠΙΟΠ κτήμα στην ορεινή Κορινθία, με σκοπό να χτιστεί εκεί Μουσείο Περιβάλλοντος. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000–2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με την αρωγή της Τράπεζας Πειραιώς. 

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάστηκε ώστε να αξιοποιεί θετικά στοιχεία του τοπικού κλίματος, όπως οι δροσεροί άνεμοι για τη φυσική ψύξη και η ηλιακή ενέργεια για τους χειμερινούς μήνες. 

Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού του ήταν, επίσης, η απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη. Το Μουσείο προβάλλει από το επικλινές έδαφος, δηλώνοντας έντονα την παρουσία του. 

Το 2008, το κτήριο τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «The Phaedon Atlas of 21st Century World Architecture». 

Το Μουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2000-2006. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.


 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery