Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Ιστορικό

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002. Στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης (ΗΕΣ), στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Το κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης 

Το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, που ανήκε στο Δήμο Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου.

Η μετατροπή σε Μουσείο

Ο Δήμος Σπάρτης παραχώρησε το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού. Το έργο εντάχθηκε στα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β' & Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το κτήριο ανακαινίστηκε ριζικά. Διατηρήθηκε μόνο η κύρια (βόρεια) όψη, η οποία και ενσωματώθηκε σε μια σύγχρονη κατασκευή. Το ευρηματικό αρχιτεκτονικό κέλυφος προσαρμόστηκε στις μουσειολογικές επιταγές ενός πρωτοποριακού μουσείου. Το νέο κτίσμα παραπέμπει σε βιομηχανικά κτήρια και δημιουργεί οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο, τον γειτονικό ελαιώνα και τον Ταΰγετο.

Με ανάλογες προδιαγραφές κατασκευάστηκε και η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου. Φιλοξενεί δραστηριότητες που τονώνουν την πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας (οργάνωση συνεδρίων, περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, κ.λπ.)

Σήμερα, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αποτελεί ζωντανό οργανισμό που συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Το 2004, το Μουσείο κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στον διαγωνισμό «Βραβεία Αρχιτεκτονικής», κατηγορία «Έργα του Δημοσίου». 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (Β’ και Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης)

 
 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery