Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Ιστορικό

Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου έγιναν το 2008. Το Μουσείο είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Το Μουσείο βρίσκεται στον Πύργο, χωριό όπου η παράδοση της τέχνης του μαρμάρου παραμένει ισχυρή και επιβιώνει ακόμη. Στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις,  προσβάσιμες και από άτομα με αναπηρία. Το κτίσμα του, σε οικόπεδο που παραχώρησε η πρώην Κοινότητα Πανόρμου, είναι εναρμονισμένο με το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο.

Η δημιουργία του Μουσείου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 και η χρηματοδότηση προήλθε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ένας αξιοσημείωτος αριθμός αυθεντικών αντικειμένων συγκεντρώθηκε χάρη στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών και φορέων, που τα δώρισαν ή τα παραχώρησαν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με τη φροντίδα του ΠΙΟΠ, ο ιστορικός εξοπλισμός διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά.

Σήμερα, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου έχει καθιερωθεί ως πόλος έλξης που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια του νησιού και στηρίζει ενεργά την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Το Μουσείο υλοποιήθηκε στο Πλαίσιο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 15% απο το Ελληνικό Δημόσιο.

 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery