Ιστορικό

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου άνοιξε για το κοινό το 2016. Στεγάζεται σε κτήριο που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς του μουσείου, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του. Η δημιουργία του Μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (συγχρηματοδότηση ΕΤΠΑ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το Μουσείο βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου, στο μοναδικό σημείο του κόσμου όπου καλλιεργείται ο σκίνος και παράγεται η ρητίνη μαστίχα. Η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια είναι ζωντανή και σήμερα και αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας των κατοίκων, αλλά και της ιστορίας του τόπου.

 

Προς τη δημιουργία μουσείου

Το 2007 το ΠΙΟΠ εκπόνησε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη μαστίχα, που ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ενός σημαντικού επιστημονικού τριημέρου εργασίας για τη μαστίχα, στη Χίο, το 2008. Το 2009 εγκρίθηκε η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου Μαστίχας Χίου και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του ΠΙΟΠ με σκοπό τη δημιουργία του μουσείου.

Το 2011 το έργο «Μουσείο Μαστίχας Χίου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». Για την υλοποίηση του έργου, αλλά και για τη λειτουργία του μουσείου, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Δήμου Χίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΠΙΟΠ.

Το κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2016.

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Gallery