Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Ιστορικό

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης άνοιξε για το κοινό το καλοκαίρι του 1997 και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στη Δημητσάνα της Αρκαδίας, κοντά στον Λούσιο ποταμό. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στην περιοχή του Λούσιου, η έρευνα έχει εντοπίσει περισσότερες από εκατό υδροκίνητες εγκαταστάσεις. Τα εργαστήρια αυτά μαρτυρούν την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι παραδοσιακές κοινότητες της περιοχής ήδη από τον 16ο αιώνα, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα όμως, τα εργαστήρια ερειπώθηκαν, καθώς η περιοχή ερήμωνε σταδιακά. Στη Δημητσάνα των 8.000 (κάποτε) κατοίκων είχαν απομείνει μόλις 400 άτομα. Το φαράγγι βρισκόταν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Το 1986, ξεκίνησε εκτεταμένο πρόγραμμα εθνολογικής έρευνας και αρχιτεκτονικής αποτύπωσης των εργαστηρίων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.

Οι αναστηλωτικές εργασίες έγιναν με ιδιαίτερο σεβασμό, ώστε οι επεμβάσεις στα κελύφη να μην αλλοιώσουν την αυθεντική μορφή των κτισμάτων. Παράλληλα, οι μόνιμοι εξοπλισμοί των εργαστηρίων αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους λειτουργία.

Το 2006, με χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την Τράπεζα Πειραιώς, στο Μουσείο προστέθηκε Υπαίθριος Χώρος Στάθμευσης, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκαν Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και χώρος για τη στέγαση των γραφείων του Μουσείου.

Το 2009, αναδιαμορφώθηκε η είσοδος του Μουσείου με το εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ δημιουργήθηκε και πωλητήριο.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει τιμηθεί με το Europa Nostra Award 1999.

Το 2003, επίσης, συμπεριλήφθηκε στα 27 πιο επιτυχημένα έργα στην Ελλάδα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης συγχρηματοδοτήθηκε από τα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (Β’ και Γ’ ΚΠΣ) 1994-2006 

 
 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery